
Frequently Asked Questions Regarding Governor Justice’s Hero Pay Grant Program 
(AO) indicates the response given by the Auditor’s office.  
 

1. Q: Can the State Auditor’s Office advise counties on how to handle/spend the $100,000? 
 

A: (AO) We have created fund number 206 (COVID 19) which the county commission 

can adopt to account for all COVID 19 financial transactions.   It is up to the county officials 

to decide if they want to set up a separate checking account or use an existing checking account 

for this fund.  I believe in any instance, you will need to order separate checks, so that this fund 

will have its own set of check numbers.   

Keep in mind, this fund is available to be used for any revenues/expenses that the county has 

for the COVID-19 pandemic.  If you receive other grants or donations either now or in the future 

from federal, state, or local sources, we encourage you to use this fund for those monies as well. 

Our office is somewhat reluctant to give any further advice on the handling and spending 
of the $100,000 that the governor’s office sent to each county commission.  The only 
information we have concerning this money is what was provided to each county from 
the governor’s office dated April 15, 2020.  We would suggest that any detailed questions 
concerning this matter should be directed to the governor’s office.  

 
2. Q: Are there specific spending restrictions that counties need to focus on when 

determining how funds will be spent? 
 

A:  (AO) The Auditor’s Office would caution the commissioners to remember some of the 
restrictions that we have previously discussed in our training sessions. For instance: 
restrictions on the use of public funds for personal gain of yourself or others, taxable 
fringe benefits and awarding of bonuses to employees.    

 
 

3. Q: What about offering any type of incentive/bonus payment to local government 
employees? 

 
A:  (AO) Article IV Section 38 of the WV Constitution states: 
6-38.  Salaries of officials cannot be increased during official terms. 
No extra compensation shall be granted or allowed to any public officer, agent, servant 
or contractor, after the services shall have been rendered or the contract made; nor shall 
any Legislature authorize the payment of any claim or part thereof, hereafter created 
against the state, under any agreement or contract made, without express authority of 
law; and all such unauthorized agreements shall be null and void. Nor shall the salary of 
any public officer be increased or diminished during his term of office, nor shall any such 
officer, or his or their sureties be released from any debt or liability due to the 
state:  Provided, the Legislature may make appropriations for expenditures hereafter 
incurred in suppressing insurrection, or repelling invasion. 

 



WV Code §12-3-13 states: 
§12-3-13. Salaries not to be paid until services rendered. 
No money shall be drawn from the treasury to pay the salary of any officer or employee 
before his services have been rendered. 

  
In summary, no extra compensation can be awarded after compensation has been issued 
and payments cannot be made until the services have been rendered. Please understand 
this is not a legal opinion; rather, this is our interpretation of the facts as presented.  As 
always, we would advise county commissioners to consult with their legal counsel before 
making any unusual type of appropriations. 

  
4. Q:  Can we provide to our local Health Department? Specifically, with funding overtime, 

equipment? Can we give them part of this grant money for overtime, if not, can we give 
them for equipment freeing up other dollars for overtime? 

 
A: (AO) The funding of Health Departments is a legitimate expenditure for county 
commissions. The use of the “Hero’s fund” for this distribution is something that will need 
addressed by the governor’s office.  

 

5. Q: What about purchase and distribution of PPE to non government folks like grocery stores, 

etc? We are going down the path of a “County Stock Pile” and have the cities kick in and take 

part.  If not now, then when PPE is available and give all communities the inventory sheets. 

A:  (AO) We are not aware of anything that allows county funds to be expended for private 
enterprise.  Under the current situation that we are in, the governor’s office may think 
this is a legitimate expense of these funds.   

 
 

6. Q: Can these grant monies be used to give to private business or private citizens within 
the county? 

 
A:  (AO)  Once again, we are not aware of anything that allows county funds to be 
expended for private enterprise.   I believe this type of expenditure could be subject to 
the Ethics Laws which disallows the use of public funds for personal gains of the officials 
or others. We would suggest that you consult with the Ethics Commission for clarification.  

 
 

7. Q: Can the monies be given to an entity that already receives funding from the county? 
Such as a volunteer fire department or other non profit? 

 
A: (AO)  Generally speaking this should not be a problem, but once again this question 
should also be addressed by the governor’s office in regards to this particular funding.  

  
 



8. Q: For counties who are sharing funds with municipalities will those municipalities be 
required to report to the Governor’s Office separately or will counties be required to 
report for them? 

 
A:  (AO)  This question will need to be addressed by the governor’s office.  

 
 

9. Q: Will there be an audit in 2021 of how these funds were expended?  
 

A:  (AO)  All county funds are audited by the Chief Inspector’s Division of the State 
Auditor’s office on an annual basis but not necessarily in the 2021 calendar year. We don’t 
know if the governor’s office intends to have any other audit performed.  

 
 

10. Q: Do commissions need to submit a spending plan for this funding to the Governor’s 
Office before being approved?  

 
A: (AO) This question can only be answered by the governor’s office.  

 
 

11. Q: If this money is considered a grant, will potential grantees need to fill out an application 
and will counties need to keep that on file?  

 
A:  This question will need to be answered by the governor’s office. 

 
 

12. Q:  Can money be granted to food banks who have done such a big job and are running 

out of money?  

A:   (AO) This would appear to be legitimate expenditure of public funds, if deemed so 

by the county commission.  The governor’s office will need to address whether Hero 

funds can be used.  

 

13.  Q:  Can small awards be given to volunteers who have devoted their time and risked 

infection helping with the feeding programs? 

A:  (AO)  I believe the Ethics Commission has some opinions concerning the expenditure 

of funds on volunteer workers.  I would suggest they be consulted on this matter, as 

well as the governor’s office.  

 

Any further questions for the Auditor’s Office can be sent to: ora.ash@wvsao.gov. 


